Kütüphanemizin Amacı
Okulumuzun eğitim ve öğretim programlarına etkin bir şekilde katkıda bulunmak, öğretmenlerin mesleki çalışmalarına yardımcı olmak, öğrencilerin derslerini olduğu kadar boş zamanlarını da en iyi şekilde değerlendirmelerini yapıcı, eleştirici ve estetik değerlere ilgi duymalarını sağlamak, bütün kullanıcıların düşünme yeteneğinin geliştirilmesi ve bilgi gereksinimlerinin karşılanması için her türlü bilgi kaynağını sağlamak, düzenlemek ve hizmete sunmaktır.
Kütüphane Koleksiyonu
Yukarıdaki amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda; kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, görsel-işitsel materyaller (CD, VCD, DVD, Video, Kaset, Poster vb.) gibi birçok bilgi kaynaklarından meydana gelmekte ve koleksiyon ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli olarak güncellenmektedir. Kütüphanemizde; İngilizce, Almanca ve Türkçe olmak üzere yaklaşık 15.000 kaynak bulunmaktadır. Ayrıca; 22 adet İngilizce ve Türkçe güncel dergilerimiz bulunmaktadır. Kütüphanemize, günlük gazetelerde gelmektedir. Ayrıca kütüphanemiz, Bilkent Üniversitesi bünyesinde bulunan bütün veri tabanlarına da erişim sağlamaktadır.
Kütüphanemizde bulunan kaynaklar, Dewey Onlu Sınıflama Sistemine göre sınıflandırılarak, kullanıcıların kendi başlarına araştırma yapmalarına imkân tanıyan, açık raf sistemine göre raflara yerleştirilmiştir. Türkiye’de ilk defa Bilkent Üniversitesi tarafından kullanılan “SirsiDynix Symphony” otomasyon sistemi kütüphanemizde kullanılmaktadır.
Kütüphane Kullanımı
Ortaokul öğrencilerimiz, kütüphanemizi sıklıkla kullanmaktadırlar. Öğrencilerimize, kütüphane olarak, akademik dürüstlük hakkında, plagiarism ve doğru kaynakça yazılımı konusunda sunumlar yapılmaktadır. Tüm ilkokul sınıflarımız, haftada en az iki kez, Türkçe ve İngilizce ders saatlerinde kütüphanemizi kullanmaktadırlar. Kütüphanemiz, özellikle ilkokul öğrencilerimizin derste işledikleri müfredat konularına göre destek vermektedir. Bunun haricinde, tüm öğrencilerimiz, araştırma gerektiren derslerde de kütüphanemizi aktif bir şekilde kullanmaktalar; kaynak araştırması yapmaktadırlar. Öğrencilerimizin aradıkları bilgiye en kısa sürede ulaşmaları sağlanmaktadır. Kütüphanemizde öğrencilerimizin sorgulama ve araştırma becerilerini geliştirmek için araştırma yapabilecekleri 3 adet bilgisayarımız da bulunmaktadır Öğrencilerimiz, katalog taraması sonucunda buldukları materyalin, yer numarasını tam olarak kaydettikten sonra, raflardan aradıkları materyale kolaylıkla ulaşabilirler. Kitaplar için, ödünç verme süresi yedi gün, dergiler için iki gündür. Kitapların ödünç alınan kütüphaneye iadesi esas olmakla beraber, eğer öğrencilerimiz çeşitli nedenlerle okuyamamışsa iade süresi uzatılabilir.
Kütüphane Çalışma Saatleri
(Resmi günler ve okulun tatil olduğu günler hariç)
Pazartesi-Cuma
7.30-15:45
Özel Bilkent Laboratuvar Okulları Kütüphanelerinin Ödünç Verme Kuralları
• Okulumuzun tüm öğrencileri, öğretmenleri ve personeli kütüphanenin doğal üyesidirler.
• Okulumuz öğretmenleri dönemlik bir defada 40 basılı materyal ve 15 multimedya materyali ödünç alabilir. Basılı materyal 120 gün, multimedya materyali ise 15 gün süreyle ödünç verilir.
• Kitap dışı materyaller (CD, VCD, DVD vb.) sadece öğretmenlerimize ve idari personele ödünç verilir.
• Okulumuz öğrencileri ve idari personeli bir defada 10 basılı materyali 15 gün süre ile ödünç alır.
• Okulumuz idari personeli 7 multimedya materyali 7 gün süreyle ödünç alır.
• Süreli yayınlar (son sayıları hariç), öğrencilerimize ve öğretmenlerimize bir hafta süreyle 1 adet ödünç olarak verilir.
• Öğretmenlerimize süreli yayınların son sayıları 1 gün süre ile 1 adet ödünç olarak verilir.
• Danışma kaynakları (ansiklopedi, sözlük, atlas, rehber vb.), kullanıcıların her an gereksinim duyabileceği yayınlar olduğu için ödünç olarak verilmez. Sadece kütüphane içinde kullanılabilir.
• Başka bir okuyucu tarafından “rezerv” konulmamışsa, ödünç alınan her materyalin iade süresi Bilkent Üniversitesi kütüphane web sayfasında yer alan ‘Kütüphane Hesabım’ linki kullanılarak elektronik ortamda iki defa uzatılır. Materyalin ödünç alma süresinde iki defadan fazla uzatma işlemi yapılabilmesi için materyalin Ödünç Verme Bankosu’na getirilmesi gerekir.
• Kütüphane, iade tarihinden 3 gün önce okuyucunun e-posta adresine bir hatırlatma mesajı gönderir.
• Kütüphane, herhangi bir materyali ödünç alan ve zamanında iade etmeyen okuyucuları e-posta ile uyarır.
• İadesi geciken materyaller için, sorumluluk okuyucuya aittir.
• Ödünç alınan kaynakların zarar görmesi ya da kaybolması durumunda, kullanıcıdan kaybedilen kaynağın o günkü maliyeti üzerinden ödeme yapması istenir. Türkçe kitap bedeli üzerine %25, yabancı kitap bedeli üzerine ise %50 oranında ekleme yapılarak kitap maliyeti hesaplanır. Kullanıcı tarafından zarar gören kitap, kütüphaneye iade alınmaz; kullanıcıya iade edilir.
• Öğrenci velileri 1 kerede en fazla, 5 kitap ödünç alabilirler.
• Öğrenci velileri tarafından ödünç alınan kaynağın kullanım süresi, üzerinde rezerv olmadığı takdirde 1 kez uzatılabilir.
• Rezerv olarak belirlenen materyaller ödünç verilmez, sadece kütüphane içinde
kullanılabilir.
• Mezun olacak öğrenciler üzerlerindeki materyalleri kütüphaneye teslim etmelidirler. Öğrenciler üzerlerindeki materyalleri teslim etmediği sürece IB şifreleri kendilerine verilmez.
• Okulumuzdan dönem ortasında ayrılacak olan öğrenciler üzerlerindeki materyalleri kütüphaneye teslim etmelidirler. Öğrenciler üzerlerindeki materyalleri teslim etmediği sürece okul ile ilişiği kesilmez.
• Kütüphanecilerin onayı ile Erzurum Özel Bilkent Laboratuvar Lisesi Kütüphanesi kullanıcıları Bilkent Erzurum İlkokul ve Ortaokul Kütüphanesi’nden ödünç materyal alabilirler. Yine aynı şekilde kütüphanecilerin onayı ile Özel Bilkent Laboratuvar İlkokul ve Ortaokul Kütüphanesi kullanıcıları Erzurum Özel Bilkent Laboratuvar Lisesi Kütüphanesi’nden ödünç materyal alabilirler.
Genel Kütüphane Kuralları
• Kütüphane içinde yiyecek, içecek, tüketilemez.
• Kütüphanede bulunan kitap, dergi, sözlük, ansiklopedi gibi kaynakların yıpratılmaması için bu kaynaklar özenli kullanılmalıdır.
• Raflardan alınan kitapların yerlerinin karışmaması için “raf ayraçları”mız kullanılmalıdır.
• Öğrenciler ve öğretmenler masa ve sandalyeleri temiz ve sessiz biçimde düzenleyerek bırakmalıdır.
• Kütüphanenin, araştırma yapmak, çalışmak ve okumak isteyenlerin kullanabileceği ortak bir alan olması nedeniyle kütüphanede kullanıcılar alçak sesle konuşmalıdır.
• Öğrenciler kullandıkları materyalleri rafa yerleştirmeyip, masaların üzerine bırakmalıdır.